O НАМА


Центар за грађанску акцију Интеграс је невладина, непрофитна организација цивилног друштва основана 2009 године, ради остваривања циљева у области евроинтеграција Србије, кроз неопходне системске реформе, пост-конфликтно помирење у региону и трајни мир. 

У години оснивања Интеграс-а, корупција је била горући проблем у Србији, а што у комбинацији са светском економском кризом није обећавало ништа добро. Савет за борбу против корупције је упорно указивао на неправилности у извршеним приватизацијама и на случајеве могуће корупције, али ништа конкретно није предузимано да се корупцији стане на пут. Тајкуни су били недодирљиви, а политичке партије на власти су биле без воље или снаге да нешто промене на боље. Сарадња са Трибуналом у Хагу није била задовољавајућа, а власти нису имале ни воље ни снаге да последња два оптуженика за ратне злочине, генерала Ратка Младића и Горана Хаџића изруче правди. Питање Косова је било нерешено, сарадња у региону незадовољавајућа, европска оријентација Србије климава, док је национализам и даље био правило а не изузетак. 

Четири године касније, могло се констатовати да је Србија остварила видан напредак у већини наведених области. Хашки оптуженици Ратко Младић и Горан Хаџић су ухапшени и налазе се у Хагу, где им се суди. Нормализација односа са Косовом је започела и развија се у позитивном смеру. Србија је за учињене напоре, како у вези сарадње са Хашким тибуналом тако и у вези нормализације односа са Косовом награђена прво добијањем статуса кандидата за приступање Европској унији (ЕУ), а затим и давањем зеленог светла за почетак преговора о приступању ЕУ. У међувремену су 837 судија и 120 тужилаца, који су у оквиру предузете „реформе правосуђа“ били брутално разрешени својих функција, успели да остваре правду за себе, и да тиме Србији отворе пут за нову реформу, која би овога пута требало да има за резултат успостављање ефикасног и непристрасног правосуђа, као независне треће гране власти.
Избори одржани у мају месецу 2012 године су довели до промене законодавне и извршне власти. Нова власт је показала почетну одлучност да се ухвати у коштац са корупцијом и са до тада недодирљивим контроверзним тајкунима у Србији.

Интеграс је подржао све поменуте позитивне промене и био је прва (и вероватно једина) невладина организација у Србији, која је покренула и водила успешну акцију код релевантних међународних институција са циљем да се исправи неправда учињена судијама и тужиоцима, који су у оквиру „реформе правосуђа“ били противуставно удаљени са својих функција.

Интеграс пружа бесплатну правну помоћ, у оквиру своје надлежности, особама које му се обрате, а чија су људска права повређена.

Интеграс се залагао и залагаће се за успостављање покиданих веза међу, за сада и још увек дубоко подељеним народима на бившем југословенском простору, за демократизацију целокупног Западног Балкана и за трајни мир. 

Интеграс је бранио и браниће слободу медија и наставиће да инсистира да убице новинара буду пронађене и изведене пред лице правде.

Економија Србије има озбиљне проблеме и Интеграс ће наставити да указује на неке од могућих путева за њихово решавање.

Имајући у виду да је образовање важно, Интеграс се од самог почетка трудио да знање пренесе на друге, било текстом било давањем линка ка некој од публикација, које би могле бити од помоћи ученицима, студентима, предавачима, новинарима, научним радницима, државним институцијама, организацијама цивилног друштва и уопште свим заинтересованом грађанима.


Вредности Центра за грађанску акцију Интеграс су : слобода, правда и једнакост шанси.